Exabytes Cloud Hosting

snow effect

Friday 20 January 2012

resepi : apam eno

Assalamualaikum...

cuaca hari ni panas..mungkin dah nak habis musim hujan..senin next week raya cina tapi tak de angin pun..orang orang cakap nak raya cina biasanya ada angin ala ala ribut..sebab nye naga nak keluar.. keluar daripada gua ke apa ke tak pasti pula.. maksud cikbawang bukan ribut ek tapi angin yang kuat sikit daripada angin biasa.. ermm naga? ada ke naga zaman sekarang ek? ntah.. tinggalkan dulu persoalan tu.. hari ni cikbawang nak share satu resepi ni..resepi yang dah biasa orang buat dah..resepi apam eno..

sebelum ni cikbawang dah buat apam yang gunakan air soda tu tapi ntah kat mana tak kena nye apam tu keras sikit kat bahagian tengah.. 3kali buat pun macam tu jugak.. tapi bonda ngan en laling cakap sedap je..lalalallaa~

dah fedap buat apam tu kan kali ni buat apam eno pulak.. memang mengancammmmm...... fuhh~


teksturnye gebu sangat sangat.. best sangat.. nak buat pun senang je..

rujukan/sumber : seleraputeri

Bahan-bahan:
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
  3/4 cawan gula
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
1 peket kecil eno

Caranya :
  • Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan gula tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap 3 atau 4 jam atau lebih
  • Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan 
  • warnakan ikut suka
  • Panaskan kukusan dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.
senang kan kan kan
 sedap dimakan dengan kelapa parut yang digaul bersama sedikit gula dan garam. :)


selamat mencuba

thank you for reading

1 comment:

orang bergosip