Exabytes Cloud Hosting

snow effect

Thursday 10 November 2011

resepi : kek karamel

Assalamualaikum..

haaa.. tau ini apa?

ini namanya kek karamel..panas lagi ni masa ni baru je keluar dari oven.. aku buat kek ni masa malam hari raya aidiladha ahad baru baru ni..masa lepas je masak tu bukan main lagi kek ni naik mendadak.. dah macam bukit aku tengok nye... bila dah sejuk sikit yer dah menurun sikit.. tapi takpe.. tu antara proses nye kek ni..ngee.. pestime buat ni.. Alhamdulillah.. selepas bonda rasa..bonda cakap ok..wahhh kembang rasanya hidong ni..hee

aku jenis yang tak sabar sabar nak tengok lapisan bawah nye ni.. terus je keluarkan daripada loyang nye tu tengah suam suam panas lagi..sebab tu comot sikit tu.. tapi dalam kes ni rupa tak penting derrr... yang penting rasa nye mau terangkat abesss..hehe..


ni antara tekstur nye.. nak buat kek ni tak perlu guna mesin mixer pun.. just pukul dengan gunakan kudrat 4tulang ni je..tapi lapisan karamel tu macam nipis sikit kan..tapi rasanya best..

untuk resepi kek ni untuk dicuba.. resepi dicedok daripada di sini..


Kek Karamel :-

saiz 7x7

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

* saya tambah satu sudu besar kastard di sini.

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...


*masak menggunakan api bawah sahaja. Loyang tak perlu digriskan terlebih dahulu.

*Kek ini akan menjadi sedikit mendap bila terkena udara luar, tapi jangan risau. Ia still menjadi. Untuk elakkan ia mendap secara tiba-tiba, jangan dikeluarkan dari oven serta-merta. Biarkan kek berada di dalam oven, sementara pintu oven dibuka sedikit.

kalu ada yang tak suka manis..boleh kurang kan gula yang bahagian 'D'..bagi aku karamel atasnye tu dah manis dah..

kalau ada yang tak faham..boleh tanya..


selamat mencuba and thank you for reading :)

4 comments:

orang bergosip